Dostupni linkovi

Ankete: Raste podrška desničarima u Nemačkoj


Pristalice Alternative za Nemačku
Pristalice Alternative za Nemačku

Ankete u Nemačkoj pokazuju da je podrška birača desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD) porasla na rekordnih 16 odsto, što je dva odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Rast popularnosti desničara je rezultat nezadovoljstva birača zbog prošlogodišnjeg dolaska više od milion migranata u Nemačku, prenosi nacionalni emiter ARD.

Podrška Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel iznosi 32 odsto, što je manje za jedan odsto. Socijaldemokrate takodje beleže pad popularnosti birača i za njih bi glasalo 22 odsto.

Saradnici Merkelove navode je pad podrške trenutan i da će se stanje poboljšati čim gradjani "vide i osete da imaju kontrolu nad situacijom".

Ekstremno desna populistička Alternativa za Nemačku (AfD) je osvojila 11,5 posto glasova na nedavnim izborima u Berlinu.

AfD sada ima poslanike u deset od 16 pokrajinskih parlamenata i veruje se da će na izborima u septembru iduće godine biti prva ekstremno desna stranka koja će ući u nemački parlament ući nakon Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG