Dostupni linkovi

Povučen sporni rječnik crnogorskog jezika


Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) je odlučilo da povuče iz prodaje i dalje distribucije sporni

Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika koji je Akademija izdala kao poklon narodu uoči jubileja deset godina nezavisnosti.

Rječnik je ubrzo nakon izlaska iz štampe izazvao burne reakcije dijela alabanskih partija i Bošnjačke stranke zbog pojedninih odrednica koje su diskriminatorske i uvrjedljive za albanski i bošnjački narod.

Sekretar Odjeljenja humanističkih nauka CANU Niko Martinović je za RSE potvrdio da je Predsjedništvo nakon razmatranja skupštinske Rezolucije, kojom se traži povlačenje Rječnika, odlučilo da u okviru CANU formira poseban leksikografski centar koji će biti zadužen da radi leksikone.

„Mislim da je ovo pravi put da se prevaziđe jedno stanje koje je dosta iritantno i za jednu i drugu stranu“.

Martinović je precizirao da ne zna da li u Odluci Predsjedništva CANU decidirano piše da je Rječnik crnogorskog jezika povučen.

„Ako bi mi rekli da je povučen to bi moglo da asocira na ono vrijeme- Index Librorum Prohibitorum (Spisak knjiga koje je zabranla Katolička crkva u XVI vijeku ) ali smo mi donijeli ovakvu odluku o formiranju leksikografskog centra, koji inače već postoji u samoj CANU“.

Takva odluka Predsjedništva „sama po sebi govori dosta o tome da li je dosadašnji Autorski tim za izradu Rječnika crnogorskog jezika -suspendovan“, smatra Martinović i napominje „tražite Odluku Predsjedništva CANU“.

XS
SM
MD
LG