Dostupni linkovi

Mađarska: Pokrenuta istraga o prebijanju srpskih novinara


Mađarska policija na granici sa Srbijom
Mađarska policija na granici sa Srbijom

Mađarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o incidentu na graničnom prelazu Reske kada je Interventna jedinica mađarske policije pretukla tročlanu ekipu Radio-televizije Srbije /RTS/ i još tri novinara inostranih medija prilikom njihovog pokušaja da na srpsko-mađarskoj granici urade izvještaje o izbjegličkoj krizi.

Mađarski novinar Balaž Nađ Navaro, koji je Tužilaštvu predao dokaze Evropskog centra za novinarske i medijske slobode o incidentu na graničnom prelazu Reske, ocijenio je da je pokretanje istrage veoma važan korak.

"To smo shvatili kao znak da, iako mađarska Vlada tvrdi da nije bilo povređivanja novinara, Tužilaštvo misli drugačije", izjavio je Navaro.

On je naglasio da se nada da će istraga biti temeljna, a počinioci proglašeni krivima, kao i da se takvi napadi neće dešavati u budućnosti, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Osim ekipe RTS-a koju su činili Jovana Đurović, Hadži Vladan Mijailović i Miroslav Đurasinović, napadnuti su i medijski radnici Timea Bek iz Slovačke, Jacek Tacki iz Poljske i Voren Ričardson iz Australije.

XS
SM
MD
LG