Dostupni linkovi

Kosovo: Bivši gradonačelnik Gnjilana i još 38 osoba optuženo za zloupotrebu položaja


Policija Kosova
Policija Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv 39 osoba iz Gnjilana i okoline zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i ovlašćenja.

Iako su u saopštenju tužilaštva navedeni samo inicijali optuženih, prištinska televizija KTV prenijela je da je prvooptuženi bivši gradonačelnik Gnjilana Ćemalj Mustafa.

Prema navodima optužnice, zvaničnici te opštine su u svojstvu službenih lica zloupotrijebili položaj prevazilažeći službena ovlašćenja i ne ostvarujući svoje službene zadatke, dok su neki od optuženih osumnjičeni da su učestvovali u nameštanju rezultata tendera koje je sprovodila opština Gnjilane.

Bivši gradonačelnik Gnjilana Ćemalj Mustafa osumnjičen je da je koordinisao djelatnost pripadnika organizovane kriminalne grupe oko namještanja ponuda i određivanja dobitnika tendera, uz prethodni dogovor s vlasnicima ili predstavnicima biznisa koji se nalaze među optuženima.

Tužilaštvo je na osnovu prisluškivanih razgovora utvrdilo da su vlasnici preduzeća dobijali ugovore na osnovu dogovora sa bivšim gradočelnikom kako bi sebi ili drugima obezbjedili protivzakonitu dobit, čime su nanijeli štetu budžetima opštine Gnjilane i Kosova ali i drugim privrednim subjektima koji nisu bili dio namještenih tendera.

XS
SM
MD
LG