Dostupni linkovi

Stiglic: Evro je uzrok problema


Džozef Stiglic
Džozef Stiglic

Loše zamišljen i ekonomski pogrešan, evro je uzrok većine problema u evrozoni, kao što su stagnacija, nezaposlenost i uspon krajnje desnice, izjavio je danas dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic za francusku agenciju Frans pres.

"Pogrešno su poređali stvari. Pokušali su da stvore evro pre nego što su imali institucije", izjavio je bivši glavni ekonomista Svetske banke za Frans pres.

Iako je evro, kaže, mogao doneti korist nekolicini ljudi i bankara, on je "manje pozitivan" za obične pojedince u evrozoni, koji su suočeni sa usporavanjem ekonomija i visokom nezaposlenošću.

"Naša društva stagniraju, ne rastemo. To može dati podsticaj ekstremnoj desnici", navodi Stiglic, u trenutku kada, kako primećuje francuska agencija, desničarske stranke doživljavaju uspon u Francuskoj, Holandiji,Nemačkoj i Austriji, delom zbog visoke nezaposlenosti.

Stiglic se osvrnuo i na stroge propise koje zagovara Evropska centralna banka.

"Morate promeniti propise kada su pogrešni. Ako imate pogrešne propise, posledice mogu biti katastrofalne", naglasio je Stiglic.

Zadatak ECB-a je da ima inflaciju od nešto ispod dva odsto, ali ona, za razliku od američke Uprave federalnih rezervi (Fed), nema kao cilj otvaranje novih radnih mesta, navodi Stiglic.

"Vezali su ruke zemljama u Evropi i zatim su vezali ruke centralnoj banci, poručivši joj da se fokusira samo na inflaciju", ističe ovaj nobelovac dodajući da bi rešenje bilo

"više Evrope i manje štednje koja dovodi do pada".

XS
SM
MD
LG