Dostupni linkovi

Bajer preuzima Monsanto za 66 milijardi dolara


Američki proizvođač genetski modifikovanih semena Monsanto prihvatio je ponudu za preuzimanje od nemačkog farmacetskog diva Bajera za 128 dolara po akciji, javljaju svetski mediji.

Bajerov farmaceutski ogranak proizvodi seme i hemikalije za borbu protiv korova i insekata, ali je poznatiji po farmaceutskim proizvodima, uključujući analgetik Alka-Seltzer. Pojedini akcionari Bajera se protive ovom potezu jer smatraju da će to dovesti do zanemarivanje proizvodnje lekova kao primarne delatnosti ove kompanije.

Ovim spajanjem će nastati najveća svetska kompanija u sektoru proizvodnje semena i pesticida, vredna 66 milijardi dolara.

Monsanto je prvenstveno poznat po svojim genetski modifikovanim semenima za useve, uključujući kukuruz, soju, pamuk, pšenicu i šećernu trsku. Upotreba tih semena je naišla na oštre kritike pojedinih organizacija aktivista za zaštitu životne sredine.

Ukoliko regulatori za tržišnu konkurenciju stopiraju sporazum o preuzimanju, Bajer će isplatiti Monsantu kompenzaciju od dve milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG