Dostupni linkovi

Sud BiH: Trinaest osoba osuđeno na ukupno 101 godinu u slučaju 'Bojan Cvijan i drugi'


Tabla ispred ulaza u zgradu Suda BiH, Sarajevo
Tabla ispred ulaza u zgradu Suda BiH, Sarajevo

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je oglasilo krivim 13 pripadnika organizirane grupe u predmetu Bojan Cvijan i drugi, te ih osudilo na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora, na temelju opružbe za krivična djela iz oblasti organiziranog kriminala.

Istovremeno trojica pripadnika te grupe oslobođena su svih optužbi.

Prvoopruženi Bojan Cvijan osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Anes Kurbegović na 15, a Muhamed Ramić, Vladan Parađina, Dragan Obučina na po osam godina.

Ljubiša Lalović je osuđen na pet godina i 10 mjeseci zatvora, koliko je dobio i Azim Kajević, zatim Dejan Vukosavljević na četiri, Nermin Tahirović na tri, koliko je dobio i Elvis Zlatić, a Elvira Kajević na dvije godine, te Mladen Mičić na jednu godinu zatvora.

Oslobađajuća presuda izrečena je Mehmedu Kajeviću, Benjaminu Haliloviću i Draganu Jevtoviću.

Radi se o slučaju koji je poznat i po kodnom nazivu "Lutka", a čiji su akteri okrivljeni za neka od najteži krivičnih djela organiziranog kriminala, počinjenih u posljednjih deset godina u BiH.

Optužnica u tom predmetu jedna je od najopsežnijih u postdejtonskom periodu, i obuhvatila je 32 osobe od kojih su neki osuđeni ranije po sporazumu o priznanju krivnje. Postupak protiv određenog broja je izdvojen, a u međuvremenu jedan od optuženih Denan Dorić je izvršio samoubistvo.

Okrivljeni u tom slučaju terete se za više teških ubistava, pokušaja ubistava, oružane pljačke banaka i transporte novca u višemilionskom iznosu, te razbojništva pranja novca i druga krivična djela.

XS
SM
MD
LG