Dostupni linkovi

Njujork: Javni tužilac vodi istragu o Trampovoj fondaciji


Tužilaštvo zabrinuto zbog nekih sumnjivih donacija Trampove fondacije
Tužilaštvo zabrinuto zbog nekih sumnjivih donacija Trampove fondacije

Javni tužilac Njujorka Erik Šnajdermen saopštio je da tužilaštvo vodi istragu o fondaciji republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa zbog sumnji u nepravilnosti.

Šnajdermen, inače demokrata koji je javno podržao kandidaturu Hilari Klinton, kaže da tužilaštvo želi da proveri da li se Trampova fondacija "pridržava zakona o dobrotvornim organizacijama u Njujorku".

Tramp je odbacio Šnajdermanovu istragu kao stranački napad.

"Šnajderman je godinama zatvarao oči kada je reč o Fondaciji Klinton", rekao je portparol Trampove kampanje Džejson Miler, ocenivši da je istraga još jedan "levičarski napad koji ima za cilj da skrene pažnju sa katastrofalne nedelje koju je imala 'pokvarena' Hilari Klinton".

Šnajderman je Si-en-en-u rekao da je tužilaštvo zabrinuto zbog nekih sumnjivih donacija Trampove fondacije i da se u tom smislu vodi prepiska.

"Nisam hteo da pridajem veliki značaj istrazi ili da držim konferenciju za štampu, ali istražujemo Fondaciju kako bi utvrdili da li radi u skladu sa zakonima o dobrotvornim organizacijama u Njujorku", rekao je on.

Američki mediji prenose da Šnajderman istrazuje Fondaciju bar od juna i da je zvanično postavio pitanje o donaciji grupi koja je podržala republikanskog javnog tužioca Pam Bondi na Floridi 2013. godine.

Fondacija im je navodno uplatila 25.000 dolara u trentuku kada je Bondi razmatrala da li da otvori istragu o prevari protiv Trampovog univerziteta.

Ta istraga nikad nije otvorena, ali Bondi demantuje da je na njenu odluku uticala donacija koju je primila.

Trampovi saradnici su već priznali da je donacija bila "administrativna greška."

XS
SM
MD
LG