Dostupni linkovi

EU: Šanse da azilanti iz Srbije ostanu u EU su gotovo nikakve


Kancelarija EU u Srbiji
Kancelarija EU u Srbiji

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas da će svi tražiloci azila iz Srbije biti vraćeni iz zemalja EU, pošto nemaju skoro nikakve šanse da dobiju azil u članicama Unije.

"Za one koji dolaze iz Srbije, njihove šanse za ostanak u državam EU su praktično nula i na jedan ili drugi način oni će biti vraćeni u Srbiju. Pitanje je na koji se način vlasti u Srbiji bore sa problemom povratnika i kako im obezbediti dostojanstven život", rekao je Benedikt novinarima na pauzi skupa "Beogradski dijalozi".

Prema njegovim rečima, EU je veoma usresredjena na problem migranata, koji se posmatra sa dva aspekta - jedan su migracije iz razrušenih i ratom opustošenih zemalja, dok je u drugom slučaju reč o azilantima iz zemalja kao što je Srbija.

EU pomaže Srbiji u rešavanju problema migranata stručno i finansijski, rekao je Benedikt.

"EU je do sada izdvojila 11,5 miliona, a u budućem periodu izdvojiće još 20 miliona evra u te svrhe", rekao je Benedikt i dodao da je važno najranjivijim grupama koje se odlučuju na migraciju, obezbediti pristojan život, usresrediti se na obrazovanje, uslove stanovanja i zapošljavanje kako bi se rešili problemi povratnika.

XS
SM
MD
LG