Dostupni linkovi

Pretnje predsedniku NDNV Nedimu Sejdinoviću


Nedim Sejdinović
Nedim Sejdinović

Predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću upućene su ozbiljne pretnje preko društvene mreže Facebook u kojima mu se, između ostalog, poručuje da "beži dok mu je vreme".

Pretnje su usledile nakon što je Sejdinović na okruglom stolu, u petak u Somboru, izjavio da je Srbija tokom devedesetih godina bila ono što je "Islamska država" danas, te da je stranka koja je bila tada, a i danas na vlasti u Srbiji "mešavina krvi i biznisa, krvi i korupcije".

Kako je Sejdinović objasnio za agenciju Beta, on je na okruglom stolu rekao "notorne činjenice i nešto što ne treba posebno dokazivati", a to je da je "Srbija devedesetih, u tadašnjim političkim okolnostima, ne bez razloga imala imidž koji sada ima 'Islamska država'".

U komentarima na izjavu na nekoliko internetskih portala koji su preneli tekst izjave, Sejdinoviću su upućene pretnje u kojima je on nazvan pogrdnim imenima, plaćenikom i u kojima mu se poručuje da beži iz Srbije.

"Izgleda da je u Srbiji zabranjeno iznositi mišljenje i koristiti stilske figure. U Severnoj Koreji je zabranjen sarkazam, u Srbiji stilske figure", izjavio je Sejdinović Beti nakon napada, koji su se ređali ceo vikend.

On je najavio da će medijska udruženja, povodom ovog, ali i mnogih drugih sličnih slučajeva pretnji koje novinari ili aktivisti dobijaju na internetu i društvenim mrežama, tražiti prijem kod tužioca za visokotehnološki kriminal.

Sejdinović je dodao i da ne ne očekuje previše od nadležnih organa, jer su upravo predstavnici vlasti ti koji započinju i sprovode kampanje protiv neistomišljenika i stvaraju takvu atmosferu u društvu "da je zabranjeno misliti i iznositi mišljenje".

XS
SM
MD
LG