Dostupni linkovi

Hrvatski državljani u BiH tokom vikenda biraju parlamentarce


Hrvatska, plakati, ilustracija
Hrvatska, plakati, ilustracija

Prijevremeni parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj zakazani su za nedjelju, 11. septembra, a građani koji imaju hrvatsko državljanstvo u Bosni i Hercegovini svoje pravo glasa moći će ostvariti na 34 biračka mjesta i to 10. i 11. septembra.

U Mostaru će biti otvoreno 20 biračkih mjesta u Osnovnoj školi "Petra Bakule" u ulici Kralja Tomislava 9, u Sarajevu osam u Srednjoj ekonomskoj školi u ulici Zmaja od Bosne 39.

U Tuzli će biti otvorena četiri biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u ulici Kazan Mahala 1 te u Banjoj Luci dva biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u ulici Milana Kranovića 1.

Tokom vikenda birališta će biti otvorena od sedam do 19 sati, s tim da vrijedi pravilo da svi koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu, a nisu stigli glasati, njima će biti omogućeno da ostvare svoje glasačko pravo.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji se nisu aktivno registrirali za glasanje, moći će na dan izbora pravo za glasanje dokazati potvrdom koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u BiH.

Ovo su deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja nezavisnosti. Birat će se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

XS
SM
MD
LG