Dostupni linkovi

Filipini tvrde da su se Obama i Duterte neformalno kratko sreli


Američki i filipinski predsjednici Barack Obama i Rodrigo Duterte
Američki i filipinski predsjednici Barack Obama i Rodrigo Duterte

Filipinski zvaničnici su u srijedu obajvili da se njihov predsjednik Rodrigo Duterte neformalno sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom prije zvanične večere lidera zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) čiji se samit održava u Laosu.

Bijela kuća još nije potvrdila tačnost ovih navoda, navodi AP.

Kratki sastanak održan je uprkos diplomatskom incidentu koji se dogodio prije dva dana kada je Duterte nazvao Obamu "kučkinim sinom".

Govoreći o američkom predsjedniku Duterte je rekao i da "ne prihavta da ima bilo kojeg gospodara osim filipnskog naroda, da on nije američka marioneta i da ne može samo tako da baca pitanja i bude bez poštovanja"

Obama je zbog toga u utorak na samitu ASEAN-a u Laosu otkazao planirani sastanak sa Duterteom, iako su vlasti Filipina preko portparola predsjednika pokušale da upute nemušto izvinjenje.

U utorak je i sam Duterte izarazio žaljenje zbog komnatra koje je uputio.

Ali dan kasnije, danas u Laosu, filipinski visoki zvaničnik Pefecto Yasay izjavio da "su susreli u sobi za čekanje, kao dvije posljednje sobe koje su napustile tu prostoriju. Ne mogu reći koliko dugo su tu ostali. To pokazuje da su odnosi između Filipina i SAD veoma jaki".

Kako je navelo filipinsko Ministarstvo vanjskih poslova, preko portparola Charlesa Joea, Obama i Duterte su se zaista susreli u sobi za čekanje, nije dao deatlje koliko dugo i o čemu su razgovarali, ali je rekao da su na zajedničku večeru ušli svako posebno, sjedjeli razdvojeno i tokom večere koja je trajala sat i 20 minuta nijesu razgovarali međusobno.

Filipinska vojska saopštila je ranije danas da će SAD Filipinima dati dva aviona kao pomoć za patroliranje iznad Južnog kineskog mora, u jeku diplomatskih tenzija između Pekinga i Manile.

Filipini čija je vojska među najslabijima u Aziji, tradicionalni su vojni saveznik Vašingtona u regionu gdje je većina zemalja u teritorijalnim sporovima s Kinom, oko Južnog kineskog mora.

XS
SM
MD
LG