Dostupni linkovi

Merkel brani migrantsku politiku i ukazuje na opasnost AfD


Silueta Angele Merkel tokom obraćanja Bundestagu 7. septembra 2016.
Silueta Angele Merkel tokom obraćanja Bundestagu 7. septembra 2016.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uzvratila je u srijedu na žestoke kritike svoje politike otvorenih vrata za migrante i izbjeglice i pored toga što je njena Demohrišćanska unija (CDU) doživjela poraz na regionalnim izborima u istočnoj Njemačkoj.

Ona je u govoru u Bundestagu apelovala na ostale stranke da se suprostave politici antimigrantske Alternative za Njemačku (AfD).

U vatrenom govoru u Donjem domu njemačkog parlamenta Merkel se indirektno osvrnula na ishod nedjeljnih izbora u istočnoj državi Meklenburg Forpomern gdje je AfD njen CDU gurnuo na treće mjesto.

"Svi mi treba da shvatimo da je AfD izazov ne samo za Hrišćansko demokratsku niju već da su izazov za svakoga u ovom domu" rekla je Merkel ukazujući da je antimigranstka politika prijetnja po vrijednosti njemačkog društva.

Kancelarka od koje se očekuje da će uskoro objaviti kandidaturu za četvrti manadat na federalnim izborima iduće godine izjavila je da je njena zemlja ostvarila veliki napredak u prethodnoj godini u vezi sa dolaskom stotina hiljada migranata, ali da preostaje još mnogo posla.

Merkel je u obraćanju parlamentu rekla da je Vlada ubrzala mjere za integrisanje migranata koji imaju dobre šanse da ostanu u Njemačkoj, da je povećala ulaganja u njihovo obrazovanje i sarađivala sa gradovima i pokrajinama u pronalaženju najboljih rješenja.

"Situacija je danas višestruko bolja nego prije godinu dana, ali ima još mnogo posla", rekla je kancelarka.

Kako je rekla država treba da unaprijedi mehanizam brze obrade migranata koji imaju male šanse da dobiju azil u Njemačkoj.

Merkelova je rekla da će se i dalje zalagati za jačanje bezbjednosti u zemlji i odbacila navode da će veliki priliv migranata dovesti do smanjenja beneficija za Njemce.

Ona je podržala Vladinu politiku prema Turskoj i rekla da je sporazum EU i Ankare o smanjenju migrantskog talasa prema Evropi bio neophodan i da bi mogao da posluži kao model za sporazume sa ostalim zemljama.

XS
SM
MD
LG