Dostupni linkovi

Obama: Laos 40 godina živi u senci rata


Barak Obama tokom posete Laosu
Barak Obama tokom posete Laosu

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da građani Laosa "četiri decenije žive u senci rata" i da SAD imaju moralnu obavezu da pomognu u čišćenju te zemlje od neeksplodiranih bombi.

On je tokom zvanične posete glavnom gradu Laosa, Vijentijanu, obišao rehabilitacioni centar za preživele žrtve bombi koje su SAD bacile za vreme rata u Vijetnamu i naveo da je tada bačeno 270 miliona kasetnih bombi, od kojih je 80 miliona ostalo neeksplodirano.

Obama je dodao da se rat nije odvijao samo na bojnom polju, jer su od posledica ranjavanja bombama ginuli "farmeri i deca".

Američki predsednik je ocenio da SAD imaju moralnu obavezu da pomognu u čišćenju Laosa od neeksplodiranih bombi i obećao da će Vašington u naredne tri godine uložiti 90 miliona dolara u tu kampanju.

Obama je tokom posete centru razgovarao sa povređenima i upravom centra.

To je prva poseta jednog američkog predsednika Laosu. Na tu zemlju, koju od 1975. godine vode komunisti, srazmerno broju stanovnika bačeno je najviše bombi za vreme rata u Vijetnamu (1964-1973).

U Vijentijanu je juče počeo Samit lidera zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), koji okuplja deset zemalja - Brunej, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Posle samita uslediće niz drugih sastanaka i samit lidera ASEAN-a i drugih zemalja, uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Indiju, Južnu Koreju, Japan, Australiju i Novi Zeland.

XS
SM
MD
LG