Dostupni linkovi

BiH: O ustavnosti odredbe zakona o praznicima 17. septembra


Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH
Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH

Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj će biti razmatrana Odluka suda iz novembra prošle godine kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, te zahtjev Narodne skupštine za njeno preispitivanje, biće održana 17. septembra, saopšteno iz Ustavnog suda BiH.

Prva tačka dnevnog reda odnosi se na zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske podnijela je u novembru prošle godine Ustavnom sudu BiH zahtjev za reviziju odluke o Danu Republike Srpske.

Objašnjavajući proceduru, predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman kaže da, ukoliko sud uvaži uvaži zahtjev za reviziju odluke, to znači da bi ponovo bilo utvrđivano da li je 9. januar ustavan ili nije.

"Ako odlučimo da ima elemenata za preispitivanje i ako bude i odluči se da se usvaja zahtjev za preispitivanje, predmet se vraća u fazu kao da ova odluka nije bila ni donesena", rekao je Ćeman za federalne medije.

Na pitanje da li bi u tom slučaju Ustavni sud ponovo morao odlučivati o Danu Republike Srpske, Ćeman je odgovorio potvrdno.

Ukoliko bi Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske, to znači da bi odluka Ustavnog suda iz novembra prošle godine ostala na snazi.

Druga tačka dnevnog reda je informacija o izvršenju odluke od 26. novembra 2015. godine, a razmatraće se u zavisnosti od odluke koju Ustavni sud BiH donese u vezi sa prvom tačkom.

Govoreći o zahtjevima za rješavanje ustavnog spora između BiH i Republike Srpske, kao što je zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kojim se traži da odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike bude stavljena van snage, Ćeman je rekao da, ukoliko bi Ustavni sud donio privremenu mjeru, onda bi se sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske obustavilo, dok Ustavni sud o ovim zahtjevima ne odluči u meritumu.

Republiaka Srpska je donijela odluku da raspiše referendum o Danu RS 25.septembra.

XS
SM
MD
LG