Dostupni linkovi

Lunaček i Fajon žale zbog odlaganja ratifikacije u Prištini


Ulrike Lunaček potpredsednica Evropskog parlamenta
Ulrike Lunaček potpredsednica Evropskog parlamenta

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček i izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom, Tanja Fajon, izrazile su žaljenje zbog odlaganja ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Ratifikacija sporazuma je jedan od uslova Evropske komisije za liberalizaciju viza, a za šta će u ponedeljak da glasa LIBE komitet, Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove.

Lunaček je na svom Twitter nalogu napisala da je "Evropski parlament ozbiljan u pružanju podrške Kosovu u procesu vizne liberalizacije".

"Kosovo treba da ispuni dva preostala kriterijuma za viznu liberalizaciju", dodala je ona. Borba protiv korupce među visokim zvaničnicima inače je drugi uslov za liberalizaciju viza.

Tanja Fajon izvestiteljica EP za Kosovo
Tanja Fajon izvestiteljica EP za Kosovo

Fajon je saopštila da će LIBE komitet glasati u ponedeljak, 5. septembra, i pored ove odluke premijera Kosova. Nakon toga, o ovom pitanju se izjašnjava i sam Evropski parlament.

Fajon je saopštila da "svi trebaju biti jednoglasni kako bi se išlo napred sa sporazumom o demarkaciji". Ona je pozvala Kosovo da ispuni preostale uslove za liberalizaciju viza.

Premijer Kosova Isa Mustafa povukao je Nacrt zakona o Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, o kojem je Skupština danas trebala raspravljati, navodeći da nisu stvorene okolnosti i uslovi za razmatranje.

XS
SM
MD
LG