Dostupni linkovi

Počeo sastanak Nikolića i Vučića sa predstavnicima RS-a


Vućić, Nikolić, Dodik
Vućić, Nikolić, Dodik

U Beogradu je počeo sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske o najavljenom referendumu u tom entitetu, a na sastanak je prvi stigao član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Nikolić i Vučić su se sastali sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, koji je i prvi stigao na sastanak, zatim predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, predsjednicom Vlade RS-a Željkom Cvijanović i predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Ranije je Vučić je razmatrao mogućnost da ne dođe na sastanak, jer su političari iz BiH i RS-a odluke donijeli unaprijed, a stavove, suprotno dogovorenom, iznijeli u javnost i dodao da je sastanak, s obzirom na to, "mogao biti i preskočen".

Sastanak je organizovan nakon što je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) u utorak zatražilo od RS-a da ne održi referendum o Danu RS-a.

Srbijanski lideri su odmah nakon odluke PIC-a poručili kako žele obaviti dodatne konsultacije sa predstavnicima RS-a, uz obrazloženje da žele zaštititi nacionalni interes Srbije ali i očuvati mir u regionu.

XS
SM
MD
LG