Dostupni linkovi

Izbori u Makedoniji biće održani 11. decembra


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji biće održani 11. decembra, dogovorili su lideri četiri najveće makedonske stranke.

Sporazum su potpisali predsednik vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, predsednik opozicionog SDSM Zoran Zaev i dvojca lidera stranke Albanaca u Makedoniji, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Oni su prethodno ocenili da su ispunjeni svi uslovi za održavanje izbora koji su predviđeni Dogovorom iz Pržina iz juna prošle godine.

Višečasovnom sastanku lidera prisustvovao je američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli i zamenik šefa Delegacije EU u Skoplju.

Izbori su ove godine dva puta odlagani, u aprilu i junu, jer su opozicija i međunarodna zajednica smatrali da u Makedoniji nema uslova za fer izbore: da birački spisak nije pročišćen i da mediji ne izveštavaju fer i balansirano.

Lideri četiri najveće stranke očekuju da će vanredni parlamentarni izbori dovesti do rešavanja dvogodišnje političke krize.

Kao deo političkog dogovora, narednih dana trebalo bi da bude formirana tehnička vlada u kojoj će opozicioni SDSM imati dva ministra, policije i za rad i socijalnu politiku, kao i kontrolne zamenike ministara u ministarstvima za finansije, za administraciju i za poljoprivredu.

XS
SM
MD
LG