Dostupni linkovi

Meksiko: Kritike zbog sastanka predsednika s Trampom


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto suočio se s talasom kritika u zemlji zbog odluke da se danas sastane s republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom koji je imigrante iz Meksika nazvao "silovateljima" i kriminalcima.

Bivša prva dama Margarita Savala, koja je i sama bila predsednička kandidatkinja, rekla je da Tramp nije dobrodošao u Meksiko. "Mi Meksikanci imamo ponos i odbacujemo tvoj govor mržnje", navela je ona na Tviteru.

Najmanje dva protesta već su zakazana u centru glavnog grada Meksika, a kancelarija Penja Nijeta nije htela da navela gde će i kada biti održan sastanak s Trampom koji dolazi na poziv meksičkog predsednika.

Poznati istoričar Enrike Krause rekao je da Meksikanci očekuju "ništa manje od izvinjenja" od Trampa zato što ih je nazvao "kriminalcima i silovateljima".

Poredeći sastanak predsednika i Trampa s odlukom britanskog premijera Nevila Čembrlena da potpiše sporazum s Nemačkom 1938, Krasue je rekao da se "tiranima treba suprotstaviti, a ne da se s njima miri".

I sam Penja Nijeta je u martu poredio Trampa s nacističikm liderima zbog njegovog govora. "Tako su došli Musolin i Hitler", rekao je tada Penja Nijeto.

Mnogi Meksikanci smatraju da je Tramp iznenadio Penja Nijetu prihvatajući poziv meksičkog predsednika koji je pozvao oba američka predsednička kandidata.

List Universal (El Universal) je u uredničkom komentaru naveo da je Tramp "uhvatio meksičke diplomate spuštenog garda" prihvatanjem poziva i da je "korak ispred njih".

"Želili su da pozovu Hilari (Klinton), ali je to značilo da ih pozovu oboje i niko nije mislio da će Tramp prihvatiti", rekao je analitičar Alehandro Ope.

U Meksiku vlada zlatno pravilo da se izbegava zauzimanje strana u američkoj politici, pa su zato bila dva poziva.

Penja Nijeto je priznao da je pozvao oba kandidata, navodeći da "veruje u dijalog za promociju meksičkih interesa i iznad svega zaštitu Meksikanaca svuda".

XS
SM
MD
LG