Dostupni linkovi

HRW: Palestinske vlasti zlostavljaju novinare i aktiviste u Gazi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze hapse, zlostavljaju i krivično gone novinare i aktiviste koji izražavaju mirne kritike prema vlastima, a tim oštrim merama Palestina direktno krši obaveze zaštite slobode govora koje je nedavno preuzela, ocenjuje organizacija "Hjuman rajts voč" (HRW).

Palestina je takve obaveze preuzela potpisivanjem međunarodnog sporazuma 2014. godine, podseća nevladina organizacija, u izveštaju koji je objavljen u ponedeljak.

"Palestinski narod se teško borio za zaštitu koja ide uz članstvo u međunarodnoj zajednici, a palestinski lideri bi trebalo da svoje obaveze iz sporazuma ozbiljno shvate", rekla je Sari Baši, direktor odseka HRW za Izrael i Palestinu.

HRW je dokumentovao pet slučajeva - dva na Zapadnoj obali i tri u pojasu Gaze, u kojima su bezbednosne snage uhapsile ili podvrgle ispitivanju novinare, jednog političkog aktivistu i dva rep muzičara, na osnovu njihovih mirnih kritika upućenih vlastima.

Četvorica među uhapšenima, dvojica u Gazi i dvojica na Zapadnoj pbali, tvrde da su ih bezbednosne snage fizički zlostavljale ili mučile.

Vlasti u Gazi su porekle te optužbe, a na Zapadnoj obali vlasti navode da ne mogu da istražuju o takvim tvrdnjama ako nije podneta formalna žalba.

Ove oštre mere usledile su posle kršenja prava na slobodu govora i sudskih procesa koje je HRW dokumentovao u proteklih pet godina, zaključno sa majem 2015. godine.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazuje da bi palestinski krivični zakonik trebalo preispitati kako bi se eliminisala bilo kakva odredba koja krivičnim delom smatra vređanje državnih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG