Dostupni linkovi

Stižu osude sinoćnjeg napada na kuću direktora RTV Kosova


RTV Kosovo, Priština
RTV Kosovo, Priština

Čelnici kosovskih institucija, predstavnici opozicije i strani zvaničnici, te novinarska udruženja osudili su napad na kuću generalnog direktora Radio Televizije Kosova, Mentora Šalje, te su pozvali odgovorne organe da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

U blizini njegove kuće bačena je eksplozivna naprava u nedelju uveče. Nije bilo povrijeđenih iako se porodica Šalja u trenutku napada nalazila u kući.

Predsjednik Kosova, Hašim Tači naveo je da se radi o „neprihvatljivom činu“, i da ovakvi „zločinački napadi ugrožavaju privatnost, slobodu govora i mišljenju, što šteti imidžu Kosova“.

U saopštenju Skupštine Kosova navodi se da „bacanje eksplozivne naprave u dvorište direktora RTK, predstavlja kriminalni čin, kakvih je bilo niz u posljednje vrijeme kojima se ugrožava sigurnost građana i službenika javnih institucija“.

Iz Vlade su rekli da se radi o opstrukciji slobode govora.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje saopštio je da se ne slaže sa metodama koje se u poslednje vrijeme koriste nad javnim institucijama i pojedincima, ali dodaju da je „menadžment RTK-a pretvorio ovaj medij u propagandni medij vlade“.

Napad su osudile i druge dvije opozicione partije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Kancelarija EU na Kosovu saopštila je da je veoma zabrinuta sinoćnjim napadom i time što “nasilje na Kosovu postaje sve ozbiljniji problem”.

“Nikakvo neslaganje po bilo kom pitanju ne može opravdati upotrebu smrtonosnog oružja protiv bilo koga, a ponajmanje djece.

Apelujemo na institucije i političare svih stranaka da ulože svaki napor kako bi doprinijeli smanjenju tenzija”, dodaje se.

Menadžment RTK-a saopštio je da se nasilje pogoršava.

“I dalje vjerujemo da je jezik mržnje koje različite političke snage koriste, naročito pokret Samoopredeljenje, realan rizik i ozbiljna prijetnja za normalno funkcionisanje javnog emitera”.

XS
SM
MD
LG