Dostupni linkovi

Nazarbajev u Beogradu: Srbija važan partner u Evropi


Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev koji je u zvaničnoj poseti Srbiji, izjavio je danas u Beogradu da je Srbija važan partner Kazahstana u Evropi, ali da trgovinski i ekonomski odnosi ne odgovaraju mogućnostima dve zemlje.

Nazarbajev koji je u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, rekao je na konferenciji za novinare s predsednikom Tomislavom Nikolićem da je potencijal za međusobnu saradnju velik i da su razgovarali kako da se olakša trgovinska i ekonomska saradnja uopšte.

"Danas su, nažalos,t trgovinski odnosi i ekonomska saradnja na niskom nivou i ne odgovaraju mogućnostima naših država", rekao je Nazarbajev i dodao da se uverio da postoji veliki potencijal za jačanje političkih, ekonomskih i kluturnih onosa.

On je naveo da će njegova zemlja, kao članica Evroazijske ekonomske unije, podržati uspostavljanje zonu slobodne trgovine sa Srbijom.

"Razmotrili smo mogućnost zajedničke saradnje u okviru Evroazijske ekonomkske unije. Znamo da Srbija želu da uspostavi zonu slobodne trgovine i Kazahstan će kao član te unije to podržavati", rekao je Nazarbajev na zajedničkoj kofnerenciji za novinare s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nazarbajev je rekao da su lideri zemalja te unije u maju ove godine u Astani doneli odluku o početku pregovora o unifikaciji trgovinskog režima izmedju Srbije i Evroazijske unije kako bi se uspostavila zona slobodne trgovine.

Nikolić je zatražio od Nazarbajeva da njegova zemlja ni sledeće godine ne podrži inicijativu za prijem Kosova u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

On je rekao da Srbija posebno ceni to što Kazahstan ne priznaje nezavisnost Kosova i što je aktivno angažovan u podršci Srbiji u međunarodnoj organizaciji u vezi s Kosovom.

Nazarbajev će Nikoliću uručiti Orden prijateljstva prvog stepena, a dva predsednika prisutvovaće ceremoniji otkrivanja biste Žambilu Žabajevu na Novom Beogradu.

Predsednik Kazahstana će razgovarati i s predsednikom Vlade i drugim srpskim zvaničnicima.

U okviru posete Nazarbajeva, danas će biti potpisano pet međudržavnih sporazuma - iz oblasti pravosuđa, o učešću Srbije na izložbi "Ekspo" u Astani 2017. godine i iz oblasti poljoprivrede između AP Vojvodine i jedne oblasti u Kazahstanu.

XS
SM
MD
LG