Dostupni linkovi

Ban Ki-moon: U Aleppu humanitarna kriza bez presedana


Aleppo, stanovnici kupuju hranu od preprodavača, avgust 2016.
Aleppo, stanovnici kupuju hranu od preprodavača, avgust 2016.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon upozorio je na "humanitarnu krizu bez presedana" u sirijskom gradu Aleppu i zatražio je od Rusije i Sjedinjenih Država da brzo postignu sporazum o primirju u gradu i u drugim dijelovima zemlje.

Borbe u Aleppu, podijeljenom na zapadni dio pod vladinom kontrolom i na istočne kvartove pod pobunjeničkom vlašću, intenzivirale su se u posljednjim sedmicama izazivajući stotine pogibija i lišavajući brojne civile snabdijevanja strujom, vodom i osnovnim životnim namirnicama.

"U Aleppu smo svjedoci humanitarne katastrofe bez presedana tokom više od pet godina krvoprolića i patnji u sirijskom sukobu", poručio je Ban Vijeću sigurnosti UN-a u svom posljednjem mjesečnom izvještaju, u čiji je uvid došao Reuters.

Aleppo je jedan od bastiona pobune protiv vladavine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, čiju vojsku na terenu podržavaju šiitske milicije iz susjednih zemalja i iz zraka ruski bombarderi.

"Borbe za teritorije i resurse vode se putem neselektivnih napada na stambene kvartove, uključujući i korištenje bombi buradi, ubistva stotina civila, među kojima i desetaka djece", navodi Ban u izvještaju UN-a i ddoaje da "strane u sukobu ne ispunjavaju svoju obavezu da štite civile".

Ban je ponovio poziv UN-a za barem 48-satnom humanitarnom pauzom u borbama u Aleppu i također je insistirao da Moskva i Washington brzo postignu sporazum o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG