Dostupni linkovi

Dodik: Referendum će biti održan bez obzira na sve


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara.

"Referendum će biti održan 25. septembra, a tog dana naveče samo mi mogu čestitati, ništa drugo", izjavio je Dodik sinoć za sarajevsku TV1.

Komentarišući mogućnost da potpredsjednik SAD DŽozef Bajden zatraži od premijera Srbije Aleksandra Vučića da na njega utiče i da referendum o Danu RS ne bude održan, Dodik je rekao da odluka o održavanju referenduma ne može da bude promijenjena.

"Možda je to američki ambasador u BiH Morin Kormak tražila, ali referendum će biti sigurno održan 25. septembra", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da će referendum biti održan mirno, bez bilo kakvog ugrožavanja bezbjednosti i niko ne treba da ga se plaši.

Dodik je naglasio da je odluku o referendumu donio parlament Srpske, koju podržava u potpunosti i stoji iza nje kao predsjednik Republike.

"Šta tu ima nelegitimno i šta je tu protivzakonito? Ko se igra prava i maše silom - ja ili Bakir Izetbegović? Nigdje nisam pomenuo nikakvo bezbjednosno ugožavanje jer pozivam na mir i da ljudi iskoriste legitimno političko sredstvo i donose odluku", rekao je Dodik.

On je istakao da srpski narod nikada više neće dozvoliti da bude preglasan kao na referendumu o nezavisnosti BiH iz marta 1992. godine.

Govoreći o eventualnom referendumu o otcjepljenju Republike Srpske od BiH, koji je na posljednjem Saboru SNSD-a najavljen kao mogućnost za 2018. godinu, Dodik je podsjetio da je SNSD na tom stranačkom kongresu odlučio da pokuša da gradi poziciju dogovora u BiH.

"Nisam vračara! Sve zavisi koliko će se izgraditi pozicija dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda koju tražimo, dakle zavisno od okolnosti", pojasnio je on.

XS
SM
MD
LG