Dostupni linkovi

Kern: Sporazum EU sa Turskom nema veze sa pristupnim pregovorima


Kristijan Kern
Kristijan Kern

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je danas da sporazum EU sa Ankarom o izbeglicama nema veze sa pristupnim pregovorima i zalaže se za novi oblik saradnje sa Turskom.

Kern je, u intervjuu agencijI APA, kazao da prekid pristupnih pregovora, koji zahteva, nema uticaja na sporazum EU i Turske, sve dok se vode razgovori o novom obliku saradnje.

Austrijski kancelar polazi od toga da Turska ima interes da se ispoštuje sporazum sa EU, jer bi se u suprotnom dovela u pitanje ukupna saradnja.

"Ako bi taj sporazum bio vezan za iluziju pristupnih pregovora imali bi veliki problem", poručuje Kern.

On je pozvao na utvrđivanje puta saradnje u oblasti ekonomije, bezbednosti i migracije sa Turskom, koji bi bio zasnovan na realnosti.

"Sve dok se držimo fikcije pristupnih pregovora ne koristimo vreme da razvijemo novi oblik saradnje", naglasio je Kern.

On je ukazao da je Austrija zahtevom za prekid pristupnih pregovora sa Turskom pripremila incijativu koja će sada biti usaglašena sa drugim vladama.

Austrijski kancelar je odbacio tvrdnje da se pristupnim pregovorima Turska može bolje vezati za Evropu, dodajući da nema smisla voditi pregovore kada se zna da Turska neće pristupiti.

S tim u vezi je kazao da očekuje od EU više jasnoće.

Kern je podvukao da je Austrija najoštrije osudila pokušaj puča u Turskoj i da nema razumevanja niti simpatije za Fetulaha Gilena, te da razume i potrebu za produženjem vanrednog stanja, ali je problematično za šta se to stanje koristi.

Kada je reč o predsedničkim izborima u SAD, Kern je kazao da izbor Donalda Trampa ne bi bio dobro rešenje za bezbednost Evrope.

Kern je ukazao da američki predsednik ima moć "nad crvenim dugmetom za nuklearno naoružanje", te da na tom mestu želi samo jednog uravnoteženog, mirnog predsednika, a ne nekog ko naginje ka hazarderskim akcijama.

XS
SM
MD
LG