Dostupni linkovi

Makedonija: Više od 20 poginulih u olujnom nevremenu


Makedonija dan nakon snažnog nevremena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Makedonija dan nakon snažnog nevremena

U nevremenu koje je u subotu pogodilo Skoplje poginula je 21 osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

"Identifikovano je i predato porodicama 20 tela, a jedna osoba još nije identifikovana. To je stanje do 15.00 časova", rekla je agenciji Beta Natalija Spirova Kodrić, načelnik Sektora MUP za odnose sa javnošću.

Grad Skoplje je odlučio da porodicama isplati pomoć od po 3.000 evra za svakog stradalog u velikom nevremenu koje je pogodilo glavni grad Makedonije.

Na vanrednoj sednici gradske skupštine gradonačelnik Koce Trajanovski je ocenio da je sinoćnje nevreme "bilo kao vodena bomba koja je bačena na Skoplje".

Vladi Makedonije je predloženo da uvede vanrednu situaciju u Skoplju i Tetovu, gradovima koje je pogodilo nevreme.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han na Tviteru je izrazio saučešće za žrtve poplava i rekao da Evropa stoji na raspolaganu za pomoć.

Građani Skoplja su se organizovali preko društvenih i skupljaju humanitarnu pomoć za stradale.

U jučerašnjem nevremenu bilo je zaglavljeno oko 70 vozila zbog odrona na putu Stajkovi – Radišani. Odrona je bilo i na oblaznici Đorđe Petrov prema Stenkovcu.

Prema podacima policije, u elementarnoj nepogodi koja je u subotu popodne zahvatila Skoplje i njegovu okolinu pričinjena je velika šteta: srušene su i poplavljene kuće i vozila.

FOTOGALERIJA: Skoplje tokom i nakon nevremena


Nevreme koje je pogodilo Skoplje i druge gradove Makedonije je trajalo nekoliko sati i bilo je praćeno jakom kišom i snažnim grmljavinama.

Najteže su pogodjena naselja Stajkovci i Čento (ranije Sindjelić), gde je nadošla voda izazvala odrone i poplavila kuće.

Na području Skoplja u toku noći palo je 93 litra kiše na kvadratni metar, a u prvih dva sata nevremena registrovano je više od 800 gromova.

Veći deo glavnog grada Makedonije je bio poplavljen, voda je ušla u podrume stambenih zgrada, poplavila Klinički centar, kidala drveće, a mnogi građani su bili zaglavljeni u vozilima na podvožnjacima i raskrsnicama u nižim delovima grada.

Meteorolozi saopštavaju da će Makedonija i u nedelju biti pod uticajem vlažne i nestabilne vazdušne mase sa Mediterana, koja će u popodnevnim i večernjim satima izazvati nestabilno vreme praćeno kišom i grmljavinom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG