Dostupni linkovi

Johnson i Lavrov održali razgovore o poboljšanju odnosa dvije zemlje


Ilustracija
Ilustracija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov britanski kolega Boris Johnson u četvrtak su obećali poboljšati narušene odnose između dvije zemlje u njihovom prvom telefonskom razgovoru, saopćila je Moskva.

Tokom razgovora koji je inicirao London, ruski diplomatski veteran Lavrov čestitao je gafovima sklonom Johnsonu na njegovom iznenadnom imenovanju za britanskog ministra vanjskih poslova prošlog mjeseca.

"Obje strane izrazile su nadu u normalizaciju rusko-britanskih odnosa", navodi rusko ministarstvo vanjskih popslova u saopćenju.

"Istaknuta je namjera da se intenzivira politički dijalog uprkos prisutnim problemimna u bilateralnim odnosima u cilju realizacije njihovog značajnog potencijala na poljima kao štio su ekonomija, humanitarne veze i saradnja u vanjskoj politici", navodi se u saopćenju i dodaje da su dvije strane također raspravljale o sukobu u Siriji.

Razgovori su uslijedili nakon što je nova britanska premijerka Theresa May održala prvi telefonski razgovor s predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak, obećavajući direktan sastanak u bliskoj budućnosti, u nastojanju da se poprave odnosi dvije zemlje.

Britanski odnosi s Rusijom pogoršali su se u posljednjim godinama, posebno zbog napora na krivičnom progonu ubica kritičara Kremlja i bivšeg špijuna Aleksandra Litvinenka, koji je otrovan radioaktivnim polonijem u Londonu u 2006.

XS
SM
MD
LG