Dostupni linkovi

Putin i Erdogan suglasili se oko mjera na poboljšanju odnosa


Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, Sankt Peterburg, 9. august 2016.
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, Sankt Peterburg, 9. august 2016.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da dvije zemlje mogu obnoviti svoje oštećene veze i čak ih učiniti tješnjim, obećavajući da će se vratiti velikim energetskim projektima s Rusijom.

U više navrata nazivajući Putina svojim "dragim prijateljem", Erdogan je izjavio kako je Turska spremna da provede projekat gasovoda koji je predložila Moskva i na sporazum s Rusijom o izgradnji prve turske nuklearne elektrane.

Putin je, zauzvrat, izjavio da će se priliv ruskih turista u Tursku, koji je bio zaustavljen nakon obaranja ruskog aviona od turske vojske u novembru prošle godine, uskoro biti nastavljen. Također je obećao postepeno ukidanje embarga na uvoz turskih poljoprivrednih proizvoda i ostalih ograničenja.

Putin je dodao da će on i Erdogan imati posebne rasprave tokom popodneva o Siriji, na kojima će učestvovati vojni i obavještajni zvaničnici, u potrazi za zajedničkim stavom prema rješenju krize, gdje Moskva i Ankara podržavaju suprotstavljene strane.

Putin je potom naredio svojoj vladi da započne obnovu veza s Turskom, a kada je Erdogan bio suočen s propalim pokušajem puča 15. jula, ruski čelnik brzo je ponudio podršku.

Erdogan je posebno pomenuo Putinovu gestu, rekavši da je to "obodrilo mene, moje kolege i naš narod".

Analitičari tvrde da bi se Erdogan sada mogao nadati da igra na rusku kartu kako bi ojačao svoju poziciju u sporenjima sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG