Dostupni linkovi

BiH: Preminuo Željko Kopanja, vlasnik 'Nezavisnih novina'


Željko Kopanja
Željko Kopanja

Željko Kopanja, vlasnik Nezavisnih novina i Glasa Srpske umro je od posljedica srčanog udara.

U trenutku srčanog udara Kopanja je boravio u Kneževu, odakle je helikopterom prebačen u KC Banjaluka, ali je udar bio jak i ljekari mu, kako navode agencije, nisu uspjeli spasiti život.

Kopanja je rođen 1954. godine u Kotor Varoši. Završio je fakultet Ekonomije, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom "Glasu", današnjem "Glasu Srpske". Za vrijeme rata radio je kao novinar beogradskog sedmičnika "Telegraf". Po završetku rata u BiH osniva sedmičnik i dnevni list "Nezavisne novine".

"Nezavisne" su tokom 1999. godine pisale o ratnim zločinima srpskih paravojnih snaga u BiH, a zbog njih je Kopanja počeo dobijati prijetnje smrću. Nekoliko mjeseci kasnije pod njegov automobil podmetnuta je eksplozivna naprava. Ljekari su mu uspjeli spasiti život, ali ne i noge koje su amputirane. Izvršioci naručenog atentata ni danas nisu otkriveni.

Željko Kopanja je dobitnik nagrade Komisije za zaštitu novinara iz New Yorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije, ali i mnogih drugih.

XS
SM
MD
LG