Dostupni linkovi

Svečano otvaranje 31. Ljetnih olimpijskih igara u Brazilu


BRAZIL RIO 2016 OLYMPIC GAMES
BRAZIL RIO 2016 OLYMPIC GAMES

Trideset prve ljetne olimpijske igre svečano će biti otvorene danas u brazilskom Rio de Janeiru. Zvanična manifestacija otvaranja OI u Riju prvi put bit će održana na stadionu koji nije atletski. Ceremonija će biti organizovana na čuvenom stadionu Maracana, svjetskom nogometnom hramu, koji ima kapacitet od 90.000 mjesta.

Bit će to prve olimpijske igre u Južnoj Americi na kojima će nastupiti 10.500 sportista uz još 7.450 pratećih osoba iz 205 zemalja. Tokom 16 dana olimpijade (od 5. do 21. augusta) najbolji sportisti svijeta će se za odličja boriti u 33 sporta – atletika, badminton, biciklizam, boks, daljinsko plivanje, dizanje utega, gimnastika, golf, hokej, hrvanje, jedrenje, judo, kajak/kanu, konjički sport, košarka, mačevanje, moderni petoboj, nogomet, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, ragbi, rukomet, sinhronizirano plivanje, skokovi u vodu, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo i veslanje.

Ukupno će biti podijeljeno 306 kompleta medalja. Na programu OI su dva nova sporta – golf, nakon 112 godina, i ragbi sedam.

Sportisti će se u Brazilu takmičiti na 34 lokacije u Rio de Janeiru, kao i na pet terena van tog grada – u Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Horizonteu.

XS
SM
MD
LG