Dostupni linkovi

Drugi krug glasanja za generalnog sekretara UN


Zgrada UN u Njujorku, ilustrativna fotografija
Zgrada UN u Njujorku, ilustrativna fotografija

U Savetu bezbednosti UN danas bi trebalo da bude održan drugi krug glasanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN, među kojima je i kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Prvi krug neformalnog izjašnjavanja o kandidatima za naslednika Ban Ki Muna održan je 21. jula, a Jeremić je nakon tajnog izjašnjavanja rekao da je "izuzetno zadovoljan" i da u drugi krug ide "sa umerenim optimizmom".

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić odustala je od kandidature. "Nakon prvog kruga glasanja u Savetu bezbjednosti UN postalo je jasno da će izbor novog generalnog sekretara ići u smeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN", navela je Pusićeva.

Ona smatra da su nakon prvog kruga tajnog glasanja njene šanse za tu funkciju nerealne.

Na glasanju se svaki član Saveta bezbednosti izjašnjava o svakom kandidatu izborom jedne od tri ponuđene opcije: "ohrabruje", "ne ohrabruje" i "nema mišljenje".

Osim Jeremića, za novog generalnog sekretara UN su se kandidovali Irina Bokova (Bugarska), Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija), Antonio Gutereš (Portugal), Srđan Kerim (Makedonija), Helen Klark (Novi Zeland), Miroslav Lajčak (Slovačka), Igor Lukšić (Crna Gora), Susana Malkora (Argentina) i Danilo Tirk (Slovenija).

XS
SM
MD
LG