Dostupni linkovi

Kovač: Srbija ne sme da zatvori poglavlja 23 i 24


Miro Kovač
Miro Kovač

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač poručio je srpskim vlastima da se odmaknu od Miloševićeve retorike, objavila je televizija N1. Kovač je rekao da Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 sa ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Upitan o izjavi srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da "Hrvatska rehabilituje NDH i zločince iz zadnjeg rata", on je u emisiji 'Točka na tjedan' na N1 rekao da vlasti u Beogradu treba da se odmaknu od retorike kakvu je imao Milošević.

"Jasno samo poručili vlastima u Srbiji da prestanu s propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim. Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva. Uhvatite se posla", naveo je on.

Takođe je poručio da Hrvatska, ako Srbija ne izmeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je, smatra, protivan regionalnoj saradnji, neće dopustiti da ta zemlja nastavi pregovore s Evropskom unijom.

Na pitanje hoće li Hrvatska Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je odgovorio: "Neće i ne sme."

XS
SM
MD
LG