Dostupni linkovi

Bela kuća: Ne želimo da spekulišemo ko stoji iza hakovanja


Bela kuća, ilustrativna fotografija
Bela kuća, ilustrativna fotografija

Bela kuća je danas saopštila da ne želi da spekuliše o tome ko bi mogao da stoji iza hakovanja kompjutera Nacionalnog komiteta Demokratske stranke (DNC).

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je to izjavio nakon što su se u medijima pojavili navodi da su to uradili hakeri koji rade za Rusiju, želeći da utiču na američke izbore, preneo je Rojters.

"Poznato nam je da ima više aktera, kako država, tako i kriminalaca, koji tragaju 'ranjivim mestima' sajber bezbednosti SAD, a tu spada i Rusija", rekao je Ernest.

Bela kuća se oglasila nakon što je američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio da pokreće istragu o hakovanju kompjutera DNC nakon što je Vikiliks objavio oko 20.000 imejlova te stranke, koji sugerišu da se aktivno radilo na diskreditaciji kampanja senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

U saopštenju FBI potvrđuje da "istražuje sajber napad u vezi sa DNC i dodaje da je "kompromitovanje takve vrste nešto što shvata veoma ozbiljno".

FBi će nastaviti istragu kako bi se utvrdili odgovorni koji, kako se kaže, predstavljaju pretnju u sajber prostoru, prenosi AP.

Iz kampanje Hilari Klinton uoči početka DNC na kojoj bi ona trebalo i zvanično da prihvati predsedničku nominaciju, kažu da objavljivanje kontroverznih mejlova ne znači da je proces nominacije namešten.

XS
SM
MD
LG