Dostupni linkovi

Demokratska konvencija u senci skandala


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Piše: Alen Mlatišuma, Glas Amerika, VOA

U Filadelfiji počinje Nacionalna konvencija Demokratske stranke na kojoj bi Hilari Klinton (Hillary Clinton) trebalo da službeno prihvati predsjedničku nominaciju svoje stranke.

Konvencija u Pensivlaniji, jednoj od država koje će biti od presudnog značaja na izborima u novembru, okupiće više od 5.000 delegata i oko 50.000 gostiju, Skup, međutim, nije baš počeo onako kako su se organizatori nadali.

Najprije je u petak Wikileaks objavio oko 30.000 email poruka koje su navodno ruski hakeri ukrali sa servera Nacionalnog komiteta Demokratske stranke. Te email poruke svjedoče o priličnoj pristrasnosti stranačkog rukovodstva na štetu senatora Bernija Sandersa (Bernie Sanders), a u korist Hilari Klinton. Epilog skandala – ili početak epiloga – ostavka predsjednice DNC-a, Debi Vaserman Šulc (Debbie Wasserman Shultz). Ona će funkciju napustiti odmah poslije konvecije.

Bernie Sanders i Hillary Clinton, Nju Hempšir 11. jul 2016.
Bernie Sanders i Hillary Clinton, Nju Hempšir 11. jul 2016.

Prvi zajednički intervju

U sjenci skandala ostala je objava imena kandidata za potpredsjednika, Senatora iz Virdžinije, Tima Kejna (Tim Cain).

“Tim Kejn je sve ono što Donald Tramp i Majk Pens nisu”, kazala je Hilari Klinton, upoređujući dva glasačka listića koji će biti pred biračima za manje od tri mjeseca.

“Hilari Klinton ne vrijeđa ljude, sluša ih. Ne napada saveznike, njih poštuje”, rekao je Kejn.

Tokom prvog zajedničkog intervja na nacionalnoj televiziji, Hilari Klinton je upitana kako odgovara Trampu kada je naziva korumpiranom, i nepoštenom.

“Ne zovem ga nikakvim imenima,. Neću biti dio tog festivala uvreda u kome Tramp uživa. On slobodno može da priča šta hoće, i koristi svo svoje vrijeme na televiziji da to radi”, kazala je Hilari Klinton.

“Mogu ja da dodam nešto?”, upitao je Kejn. “Hilari je do na dobar način ignorisala sve to. Ali ja nisam ravnodušan. To 'nepoštena Hilari' ili poruke tipa 'zatvorite je',sve je to smiješno. Znate, većina nas je prestala da daje uvrijedljive nadimke u petom osnovne”, rekao je Kejn.

Test stranačkog jedinstva

Klintonova i Kejn djeluju složno i zajedno, ali jedinstvo stranke ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo, jer email poruke koje je objavio Wikileaks posebno iritiraju pristalice Bernija Sandersa, kojih je ovdje u FIladelfiji priličan broj.

U jednoj od tih kontroverznih poruka, na primjer, visoki zvaničnik stranke piše o Sandersovim vjerskim ubjeđenjima: "Da li je on vjernik. On je govorio o jevrejskim korijenima, ali ja smislim da je on ateista. To bi moglo da donese nekoliko procenata razlike (u korist Klinton)."

Sam Sanders je najprije pozvao predsjednicu Vaserman Šulc da podnese ostavku, što je to učinila. Ali je rekao i da u potpunosti podržava Hilari Klinton.

“Sada moramo da porazimo Trampa, moramo izabrati Hilari Klinton”, rekao je senator Sanders.

On će biti jedan od najvažnijih govornika prve večeri. Pored njega je najavljeno obraćanje prve dame SAD, Mišel Obame (Mishel Obama).

Rusi pomažu Trampu?

Menadžer kampanje Hilari Klinton Robi Muk (Robby Mook) kazao je kako je moguće da su u skandal sa emailom umiješani "Ruski državni akteri" koji su ukrali email poruke i objavili ih dan uoči skupa Demokratske stranke kako bi pomogli predsjedničkom kandidatu republikanaca, Donaldu Trampu. Dokaze niko nije ponudio, mada mediji spekulišu o tome. Kampanja Donalda Trampa okarakterisala je Mukove primjedbe kao "šalu".

Nadaju se ženi - predsjedniku

U međuvremenu, na ulicama Filadelfije, jedan broj Sandersovih pristalica nastavio je da negoduje zbog kandidature bivše državne sekretarke.

Entuzijazma u Vels Fargo Areni, domu Siksersa iz Filadelfije, ne fali. U nedjelju je jedan mlađi gospodin na bini, tokom tehničke probe, uspješno zaprosio svoju djevojku.

A pojavile su se i najstarije pristaše Hilari Klinton, žene koje su – kako kaže - devedesettrogošnja Rubi Giliam (Rubz Gilliam) iz Ohaja “čitav život čekale da Amerika za predsjednika izabere ženu”.

Veteranka iz Drugog svjetskog rata bila je na svakoj konvenciji od 1988. godine. Podržavala je Hilari Klinton od početka.

Devedesetogodišnja Felisija Kan (Felicia Kahn) stiže iz Nju Orleansa. Ovo joj je deseta nacionalna konvencija stranke zaredom. I ona, baš kao Rubi Gilijam, hoće da dočeka dan za koji je mislila da nikada neće doći.

“Ovo je vrijeme za Hilari. Ona će pobijediti. Nisam se nadala da ću to doživjeti”, kaže Felisija Kan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG