Dostupni linkovi

Zagreb: Sud u petak odlučuje o reviziji suđenja Stepincu


Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Županijski sud u Zagrebu sutra će odlučivati o reviziji suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. godine bio osuđen zbog saradnje sa nacistima i ustaškim režimom, kao i za nasilno pokrštavanje pravoslavaca.

Sjednica o reviziji postupka, koju je zatražio član porodice, zatvorena je za javnost i počeće u 10.00 časova.

Protiv odluke Vijeća Županijskog suda u Zagrebu podnosilac revizije i državni tužilac mogu da se žale Vrhovnom sudu, prenose mediji.

Najviši katolički velikodostojnik u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, odlukom hrvatskog Sabora rehabilitovan je 1992. godine, kada su poslanici usvojili "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu Alojziju Stepincu".

Ni za Rimokatoličku crkvu uloga Stepinca nije bila sporna, jer ga je papa Jovan Pavle Drugi 3. oktobra 1998. godine proglasio za mučenika i beatifikovao u Mariji Bistrici kod Zagreba, što je preduslov da neko bude proglašen za sveca.

Međutim, na inicijativu sadašnjeg pape Franje formirana je zajednička komisija u kojoj su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpski istoričari, koja treba da preispita ulogu Stepinca s obzirom na prijedlog da se proglasi za sveca.

XS
SM
MD
LG