Dostupni linkovi

Keri: Bez čvrstih dokaza nema Gulenovog izručenja


Fetulah Gulen, 16. jul 2016.
Fetulah Gulen, 16. jul 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je danas od turskih vlasti čvrste dokaze o umešanosti muslimanskog propovednika Fetulaha Gulena u pokušaj neuspelog vojnog puča u toj zemlji, ukoliko žele njegovo izručenje.

Keri je naveo da je turskom ministru spoljnih poslova, u više telefonskih razgovora prethodnih dana, jasno stavio do znanja da samo tvrdnje o umešanosti Gulena u pokušaj državnog udara nisu dovoljne za izručenje.

Vlasti u Ankari saopštile su da je Turska uputila SAD dokumente o Gulenu, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Pensilvaniji. Američki zvaničnici nisu objavili da li se radi o zvaničnom zahtevu za izručenje muslimanskog propovednika.

Keri je takođe rekao da su mu turski zvaničnici obećali da će snabdevanje električnom energijom u vojnoj bazi Indžirlik, koje je prekinuto posle pokušaja vojnog puča, biti normalizovano u naredna dva dana.

Fetulah Gulen je duhovni vođa pokreta Hizmet koji zagovara umereni islam u više desetina zemalja, a koji vlasti u Ankari smatraju terorističkim pokretom.

Pročitajte i ovo: Čemu Gulen uči đake na Balkanu

XS
SM
MD
LG