Dostupni linkovi

Makedonija: Postignut dogovor partija o izlasku iz krize


Američki ambasador u Skoplju Džes Bejli (u sredini)
Američki ambasador u Skoplju Džes Bejli (u sredini)

Predstavnici četiri najveće partije u Makedoniji postigle su dogovor o izlasku iz političke krize, izjavio je američki ambasador u Skoplju Džes Bejli nakon današnje runde pregovora.

"Pregovarački timovi su se dogovorili da novi ministar unutrašnjih poslova može promeniti 15 rukovodnih lica u Ministarstvu. Zakon o unutrašnjim poslovima koji je donesen nedavno, biće suspendovan do 1. januara 2017. godine", rekao je Bejli.

On je istakao da su se partije usaglasile o pročišćavanju biračkog spiska, balansiranom izveštavanju medija i o formiranju prelazne vlade na 100 dana pre izbora.

Lideri četiri partije trebaju se sresti 31. avgusta da bi odredili datum izbora, kao i da bi ocenili sprovođenje dogovorenog.

Bejli je rekao da su se partije obavezale i da budu posvećene sprovođenju evropskih reformi i da će poštovati Zakon o Specijalnom javnom tužilaštvu.

Na susretu u Klubu poslanika su bili visoki predstavnici VMRO-DPMNE, Socijaldemokratskog saveza, Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca, uz posredstvo američkog ambasadora u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG