Dostupni linkovi

Hamond: Banka Engleske mora odgovoriti na šok zbog Brexita


Filip Hamond
Filip Hamond

Novi britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je da Banka Engleske (BoJ) mora da odgovori na ekonomski "udar" koji proizlazi od izlaska zemlje iz Evropske unije.

"Prvi odgovor na ovu vrstu šoka mora da bude monetarni odgovor Banke Engleske", rekao je Hamond sinoć poslanicma u Donjem domu britanskog parlamenta, prenosi agencija Frans pres.

Britanska centralna banka je zadržala referentnu kamatnu stopu na 0,5 odsto prošlog četvrtka, zbog oprečnih stavova u pogledu njenog smanjenja, ali je nagovestila moguće snižavanje u avgustu kao odgovor na Brexit.

Političari su takođe signalizirli da će tačan obim i priroda podsticajnih mera biti utvrđeni na sastanku o monetarnoj politici idućeg meseca.

Guverner BoE Mark Karni je upozorio da bi Velika Britanija mogla da padne u recesiju, budući da preduzeća odlažu nove projekte zbog šoka u vezi sa ishodom referenduma održanog 23. juna, na kom su Britanci glasali za istupanje iz EU.

"Guverner je, objavljujući da kamatne stope nisu snižene prošle nedelje, jasno rekao da centralna banka radi na paketu monetarnih mera koji će objaviti u dogledno vreme", naveo je Hamond sinoć.

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond je snizio svoju prognozu rasta globalne ekonomije navodeći kao razlog neizvesnosti koje su proistekle zbog Bregzita.

Rast svetske privrede će, prema proceni MMF-a, ove godine iznositi 3,1 odsto, a sledeće godine 3,4 odsto.

Prognoze rasta za obe godine su snižene za po 0,1 procentni poen u odnosu na aprilsku projekciju.

Još sumorniju procenu MMF je dao za britansku privredu, kojoj je snizio prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda u 2016. godini za 0,2 procentna poena, na 1,7 odsto.

Fond je, takođe srezao predviđanje britanskog privrednog rasta za 2017. godinu za 0,9 procentnih poena, na 1,3 odsto.

XS
SM
MD
LG