Dostupni linkovi

Proračunski deficit SAD može dostići 600 milijardi dolara


Američki dolar
Američki dolar

Proračunski deficit Sjedinjenih Država mogao bi do kraja ove fiskalne godine da dostigne 600 milijardi dolara, što je povećanje od 162 milijarde u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz Bijele kuće.

Razočaravajuće, mada očekivano povećanje deficita uslijedilo je nakon stalnog smanje manjka u proračunu poslije duboke recesije i fiskalne krize u periodu od 2007. do 2009. godine, kada je deficit bio čak 1.400 milijardi dolara.

Unapređenje gospodarstva, povećanje poreza na više prihode i veliki rezovi proračunskih vladinih službi pomogli su da se zatvori proračunski jaz tijekom mandata predsjednika Baracka Obame. Ekonomisti upozoravaju da će dug rasti u narednom periodu što će biti teret za američko gospodarstvo.

Bijela kuća prognozira da će ove godine rast gospodarstva biti 2,2 posto, umjesto 2,7 posto koliko je bilo predviđeno u veljači. Inflacija po toj prognozi ostaje pod kontrolom, a predviđa se povećanje potrošačkih cijena od 1,1 posto, što je blago smanjenje u odnosu na prognoze od 1,4 posto u zimskom periodu.

"Tijekom posljednjih sedam godina administracija i američki narod radili su na obnovi našeg gospodarstva, kako bi bili sigurni da je to najveća i najizdrživija ekonomija na svijetu", napisao je direktor Kancelarije za menadžment i proračun u svom blogu koji prati objavljivanje izvještaja.

XS
SM
MD
LG