Dostupni linkovi

Austrija u Fronteks misiji na mađarskoj granici


Granica Srbije sa Mađarskom, ilustrativna fotografija
Granica Srbije sa Mađarskom, ilustrativna fotografija

Austrija će učestvovati u okviru Fronteks misije u obezbeđivanju mađarsko - srpske granice, saopštili su ministri unutrašnjih poslova i odbrane Austrije Volfgang Sobotka i Hans Peter Doskocil, koji su u četvrtak obišli prelaz Roszke (Horgoš).

Do početka avgusta će 20 austrijskih policajaca biti upućeno na mađarsko - srpsku granicu, istakao je Sobotka u izjavi novinarima, posle sastanka sa mađarskim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane.

I austrijska vojske namerava da učestvuje u obezbeđivanju granice, istakao je ministar odbrane Doskocil dodajući da treba još da se reši da li će to biti u humanitarnoj oblasti ili isto u okviru Fronteks misije.

Sobotka i Doskocil obišli su prelaz Roszke sa njihovim mađarskim kolegama Šandorom Pinterom i Ištvanom Smičkom, te videli i "tranzitnu zonu" u kojoj dnevno oko 15 izbeglica može podneti zahtev za azil.

Austrijskim novinarima, koji su doputovali sa ministrima, nije dopušten obilazak "tranzitne zone".

Sobotka je iskazao zadovoljstvo mađarskim merama u sprečavanju talasa izbeglica.

"Granični režim prikazuje odlično angažovanje Mađarske u obezbeđivanju bezbednosti", ocenio je on dodajući da će se videti da li će pooštravanje mera od 5. jula rasteretiti migrantski talas na austrijsko - mađarskoj granici.

Uoči posete austrijski ministri najavili su da žele da učestvuju u merama obezbeđivanja mađarsko - srpske granice, kako bi se talas migranata zaustavio na 300 kilometara, daleko od Austrije.

XS
SM
MD
LG