Dostupni linkovi

Kerry u Moskvi na razgovore o saradnji u borbi protiv IDIL-a


Kerry i Putin u Moskvi prilikom prošlogodišnjeg susreta
Kerry i Putin u Moskvi prilikom prošlogodišnjeg susreta

Američki državni sekretar John Kerry stigao je Moksvu tokom koje će, kako se očekuje ponuditi širu vojnu saradnju Kremlju protiv militanata takozvane "Islamske države" (IDIL) u zamjenu da Rusija i Sirija započnu političku tranziciju prema novoj vladi.

Kerry će se susresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Rusije Sergejom Lavrovim tokom dvodnevnog boravka.

Sirijski građanski rat i budućnost Bašara al Asada na vrhu su agende u susretima u Moskvi ali i ukrajinska kriza.

The Washington Post (WP) je objavio u srijedu da Kerry donosi u Moskvu veliki prijedlog predsjednika Baracka Obame koji se tiče saradnje u borbi protiv IDIL-a i ispostave Al Kaide u Siriji, Al Nusra fronta.

"SAD predlažu nove vojne komandne i kontrolne štabove za koordinisanje vazdušne kampanje za ruske i američke oficire, obavještajce i istale stručnajke" piše WP.

Predložena zajednička grupa za implementaciju biće stacionirana blizu Amana u Jordanu, takođe je navedeno.

Kerry time djelimično odgovara na dugotrajne zajtjeve Rusije za dijeljenje obajvještajnih podataka i pomoć pri targetiranju u kampanji vazdušnih udara na IDIL i druge ekstremističke grupe, a da za uzvrat Moskva iskoristi svoj uticaj na Asada, okonča sukobe i započne mirnu tranziciju vlasti.

XS
SM
MD
LG