Dostupni linkovi

Beograd: Vujanović i Nikolić otvorili 'Crnogorsku kuću'


“Crnogorska kuća”, zdanje je koje treba da doprinese produbljivanju prijateljstva Crne Gore i Srbije”, poručio je na njenom otvaranju crnogorski predsednik Filip Vujanović. On je u društvu Tomislava Nikolića, predsednika Srbije, u građevini koja se nalazi u beogradskom naselju Dedinje, poručio da diplomatski dogovor ovakve vrste predstavlja dokaz bliskosti dve zemlje.

“Crna Gora je odlučila da ovo bude 'Crnogorska kuća' u Beogradu, koja neće biti opredeljena samo diplomatiji, već maksimalnoj afirmaciji partnerstva sa Srbijom u interesu dve države i građana. Kuća koja ima otvorena vrata za prijatelje u Srbiji, u funkciji unapređenja odnosa", podvukao je Vujanović. Istakao je poseban značaj toga što je "Crnogorska kuća" otvorena 13. jula na Dan državnosti Crne Gore.

Vujanovićev domaćin, predsednik Srbije Nikolić, poručio je da ovo zdanje treba da pomogne očuvanju momenata zajedničke prošlosti i budućnosti Srbije i Crne Gore, kao i jačanje veza dva naroda i država.

“Zato očekujem da koncept 'Crnogorske kuće' bude koncept kulturnog centra, privredne komore, razmene mladih, to jest koncept kreativne radionice za sve segmente koje obuhvataju bilateralni odnosi prijateljskih država. Vlade dve zemlje su se, lako i na obostrano zadovoljstvo, kako među svojima i mora da bude, dogovorile su se da razmene kuće u Podgorici i Beogradu”, rekao je Nikolić.

Svaka država će, prema njegovim rečima, sama planirati sadržaje koji bi, ma koliko bili različiti, uvek trebalo da imaju jedan te isti zajednički imenitelj - da budu na dobrobit svih građana i da učvršćuju veze.

“Crnogorska kuća” u Beogradu otvorena je temeljem sporazuma vlada Srbije i Crne Gore o ustupanju na korišćenje nepokretnosti na recipročnoj osnovi, za smeštaj diplomatsko-konzularnih predstavništava. Tako se Srbija obavezala da Crnoj Gori ustupiti zdanje u Čakorskoj ulici, dok je Crna Gora ustupila objekat na Bulevaru Ivana Crnojevića 10 u Podgorici.

Kako je rečeno na otvaranju "Crnogorska kuća" u Beogradu, biće korišćena za susrete od značaja za ostvarivanje spoljnopolitičkih aktivnosti Crne Gore, kao i aktivnosti posvećene promociji, obeležavanju i zaštiti crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta, ali i saradnju sa crnogorskom dijasporom u Srbiji.

XS
SM
MD
LG