Dostupni linkovi

Theresa May, stabilna ali ne i liberalna


Theresa May
Theresa May

Piše: The Guardian (Priredila: Biljana Jovićević)

Theresa May nije liberalna i njeno uzdizanje na funkciju premijerke nije razlog za slavlje, navodi britanski The Guardian analizirajući iz različitih uglova šta se može očekivati od nove britankse predsjednice Vlade.

Njen izbor za nasljednicu Davida Camerona, dočekan je s olakšanjem zbog svega što se dešavalo proteklih sedmica.

Ona uživa veliku podršku unutar svoje stranke i smatraju ju je zrelom, stabilnom osobom sa iskustvom, za razliku od protivkandidatkinje Andreae Leadsom, ministrice energetike, koja se u ponedjeljek povukla podržavši Mayovu.

The Guardian navodi da je ocjenjuju i kao relativno liberalnu i srazmjerno tešku, ukratko - kao jakog operativca kakav je i poteban Britaniji u ovim teškim vremenima.

"No, prije nego što se opustimo i dozvolimo joj da mirno preuzme kontrolu, ne bi bilo na odmet da pogledamo šta zapravo znači taj čvsti "May stil", tj. šta znači onima koji su se u proteklih šest godina u Ministarstvu unutrašnjih poslova suočavali sa njom, te šta će značiti za ekonomiju koja će joj sada biti povjerena", navodi kolumnista uglednog britanskog dnevnika.

Posebnu pažnju trebaće obratiti i na aktulelnu temu imigracije, zato jer je, kako navodi The Guardian, njena politika u toj oblasti karakteristično neliberalna. May je naime kao ministrica unutrašnjih poslova u proteklih šest godina uvela sedam zakona i promijenila 45.000 pravila.

(VIDEO / Theresa May, nova britanska premijerka)

Theresa May, nova britanska premijerka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00


Colin Yeo, advokat koji zastupa imigrante i vodi blog "Sloboda kretanja" koji prati razvoj imigracione politike, o djelovanju ministrice May kaže: "Ona je bila prilično zadovoljna sa povrijeđivanjem porodica i nananošenjem štete ekonomiji".

I sve se to dešavalo prije nego je Britanija glasala o napuštanju EU, a sva prljavština isplivala na površinu.

Sveukupna situacija u Britaniji u kojoj će vlada biti prisiljena da ponovo potegne za mjerama štednje, biće praćena i eksplozijom drugih problema poput ilegalnog rada ili unajmljivanja ilegalne radne snage, nezakonitog rentiranja ili iznajmljivanja smještaja ilegalcima, te nelegalnog korištenja bankovnih računa. Povrh svega valja računati na ogromnu količinu vremena i novca koji će biti potrebna za izlazak iz EU.

I u drugoj analizi očekivanja od Therese May kao premijerke "The Guradian" nije ništa optimističniji.

Pod naslovom "Theresa May obećava ujedinjenje Britanije pretpostavljam, protiv siromašnih" kritike su usmjerene prema ovoj 59-godišnjakinji koja je nakon šokantnog Brexita ponovno uspjela ujediniti skoro razorene torijevce.

Andrea Leadsom
Andrea Leadsom

Kažu da je Andrea Leadsom, manje ledeno lice od Therese May po svemu sudeći bila primorana da se povuče u, kako je i sama rekla, "korist nacionalnog interesa" jer su konervativci na May gledali kao na "sigurniji par ruku".

Ona je odmah obećala da će ujediniti Britaniju, ali pretpostavka autora teksta je da će to biti na štetu siromašnih. Ona će, procjenjuje se van svake sumnje, staviti zabranu na ulazak migranata.

Propast nakon referenduma se nastavlja konstatuje The Guardian.

Za ovaj dnevnik je više autora pojedinačno ocjenjivalo novu britansku premijerku.

Martin Kettle procjenjuje da bi to mogla biti i zanimljiva promjena, ne samo zato što je u pitanju žena.

"Biće dobra u svom poslu. Pomalo iz daljine ona će upravljati teškim brodom ne povladjujući medijima, izbjegavati trikove i na taj način dovesti do promjene tona u Vestminsteru. Na jednostavniji i efektniji način nego što mislimo. Sve to pod uslovom da je ne spriječi ekonomska kriza. Ona je jedan izrazito praktičan političar", kaže Kettle.

Kate Maltby pak procjenjuje da će prosječni "bijeli građanin" biti oduševljeni Theresom May kao premijerkom, dok će zagovornici građanskih sloboda dugo bili nepoverljivi prema May.

Nastavak Cameronizma

Veliki test za njenu vladu biće predstojeći zakon o ekstremizmu. Njegov Nacrt još nije dat na uvid, ali su neka od rješenja koja su dospjela u javnost već zabrinuli aktiviste za ljudska prava.

Ryan Shorthouse, pak, smatra da je Theresa May svirepa žena koja ima različita interesovanja, no politika joj je na prvom mjestu.

"Ona će ustati protiv kartela i interesnih grupa u javnom, ali ,što je neobično za konzervativce i u privatnom sektoru. Pohlepni šefovi i zabludjeli sindikati, pazite se", navodi Shorthouse.

Biće to nastavak Cameronizma, s izvjesnim razlikama. Prvo, država će igrati veću ulogu u ekonomiji podržavajući infrastukuturne projekte i ključne grane industrije. Drugo, podržavaće modernizaciju unutrašnjosti, a ne samo Londona. Njen je cilj dobiti podršku onih sa skromnim prihodima.

Međutim, predstavnici Zelenih i borci za ljudska prava, kaže Ryan Shorthouse, sigurno neće smatrati da su ta pitanja zastupljena kao što bi trebala biti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG