Dostupni linkovi

Melia: SAD moraju da podrže medijske slobode na Balkanu


Thomas Melia
Thomas Melia

Tekst: Carl Schreck

Tomas Melia (Thomas Melia), zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kaže da Vašington mora da radi na obeshrabrivanju vlada Zapadnog Balkana od ugrožavanja slobode medija, pošto poslednjih meseci od aktivista za ljudska prava i zvaničnika za Zapada dolaze kritike na račun slobode izražavanja u tom regionu.

Melia, koji je pomoćnik administratora za Evropu i Evroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), napominje da pritisci i ugrožavanje rada nezavisnih medija postoji i u pojedinim članicama Evropske unije, kao što je, na primer, Mađarska.

"Na Zapadnom Balkanu bi, takođe verujem, trebalo svo vreme da budemo u pripravnosti i ohrabrujemo predstavnike vlasti i političke lidere da cene prednosti društva u kome postoje nezavisni mediji", kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Melia, koji je nedavno posetio region Zapadnog Balkana.

Organizacija Freedom House, sa sedištem u SAD, je u aprilu u godišnjem izveštaju o slobodi medija izrazila zabrinutost zbog "rastuće stope nasilja nad novinarima" širom Zapadnog Balkana, uz ocenu da je Srbija u pogledu slobode izražavanja "delimično slobodna", a Makedonija "neslobodna" zemlja.

U međuvremenu, talas otpuštanja u RTV (regionalnom javnom radio-televizijskom servisu Vojvodine izazvao je proteste i optužbe na račun vlade premijera Srbije, Aleksandra Vučića da su promene u sastavu zaposlenih politički motivisane. Vučić te optužbe odbacuje.

Melia za RSE kaže da "zatvaranje medija zbog toga što određeni zvaničnik ili vlada nije zadovoljna načinom na koji izveštava je očigledno izazov" i dodaje da Vašington mora da "radi diplomatski i programski da se tome suprotstavi".

USAID je agencija vlade Sjedinjenih Američkih Država koja je odgovorna za pružanje civilne pomoći u inostranstvu, finansira brojne medijske projekte širom Zapadnog Balkana. Kongresni budžet potvrđen za fiskalnu 2017. godinu podrazumeva i više od 60 miliona dolara na ime strane pomoći za zemlje na prostoru bivše Jugoslavije u kategoriji demokratije, ljudskih prava i upravljanja.

Panamski papiri

Među medijskim projektima koje USAID podržava je i Projekat o izveštavanju o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) u Sarajevu, koji je odigrao značajnu ulogu u izveštavanju o izvorima iz procurelih dokumenata, poznatijih kao "panamski dokumenti" čime su otkrivena tajna finasijska poslovanja zvaničnika i poslovnih ljudi širom sveta.

"Vlada SAD i USAID će nastaviti da snažno podržavaju treninge novinara, urednika i izdavača o osnovama profesionalnog i nezavisnog izveštavanja, što podrazumeva proveru činjenica i pravedno pokrivanje tema", kaže Melia za RSE.

"To ćemo nastaviti i na Kosovu, i u Srbiji, u čitavom regionu, kako bi kadar profesionalnih novinara nastavio da jača", dodaje.

Ruski predsednik Vladimir Putin, čiji su se saradnici i prijatelji pojavili u panamskim dokumentima, pretpostavili su da iza curenja informacija stoji vlada SAD, očigledno aludirajući na podršku USAID-a.

Stejt Dipartment je odbio ove insinuacije, saopštivši da OCCRP nije jedina organizacija koja je izveštavala o procurelim dokumentima i da Vašington nema nikakvu ulogu u organizovanju uređivačkog procesa.

Razgovor sa Tomasom Meliom upriličen je u vreme kada je pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland (VIctoria Nuland) boravila u poseti Zapadnom Balkanu.

Sudeći po saopštenju iz kancelarije kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), Nuland je, boraveći na Kosovu, 10. jula pozvala predstavnike vlasti da ojačaju vladavinu prava, pravni sistem, pojačaju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, sudeći po saopštenju iz kancelarije kosovskog predsednika.

Narednog dana je u Beogradu srela premijera Srbije Aleksandra Vučića i iznela pozitivan stav o napretku Srbije u pogledu osnaživanja vladavine prava, medijskih reformi i stvaranja povoljnog ambijenta za strane investitore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG