Dostupni linkovi

Potpredsjednik Vlade: Ispunjeni uslovi za izbore u Crnoj Gori


Duško Marković, potpredsjednik Vlade Crne Gore
Duško Marković, potpredsjednik Vlade Crne Gore

U Crnoj Gori obezbijeđeni su svi preduslovi da predstojeći parlamentarni izbori budu fer i slobodni, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Ranije u ponedjeljek predsjednik Crne Gore Filip Vujanović raspisao je izbore za poslanike u Skupštini za 16. oktobar ove godine.

Marković tim povodom ističe da je međunarodna zajednica sve izbore u Crnoj Gori nakon obnove nezavinosti ocijenila kao fer i demokratske, te dodao da je uvjeren da će tako biti i sa predstojećim parlamentarnim izborima u oktobru.

"Obezbijeđeni su svi preduslovi da volja naroda bude izražena na slobodan način, a da rezultate izbora učinimo nesporim sa svih aspekata", rekao je Marković, koji je i potpredsjednik vladajućeg DPS-a.

On je naveo da je uložen ogroman trud predstavnika Vlade i Skupštine Crne Gore da se, u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR-a, unaprijedi zakonodavni i institucionalni okvir za sprovođenje izbora kako bi se obezbijedila puna transparentnost biračkog spiska, osnažila kontrola identifikacije birača, uvela snažnija kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

Vuk Maraš iz NVO MANS-a
Vuk Maraš iz NVO MANS-a

​Direktor Monitoring programa u MANS-u, Vuk Maraš, pak je ocijenio da odluka predsjednika Vujanovića da raspiše parlamentarne izbore za 16. oktobar, ne predstavlja doprinos povećanju povjerenja u izborni proces.

Maraš smatra da je ta odluka donijeta bez javnih konsultacija sa institucijama koje, kako navodi, "u ovom trenutku nijesu spremne da izborno zakonodavstvo u potpunosti sprovedu."

On smatra da je Državna izborna komisija (DIK), kao ključni organ za sprovođenje izbornog procesa, nespremna dočekala raspisivanje izbora.

XS
SM
MD
LG