Dostupni linkovi

Keri: SAD uz BiH, snositi odgovornost za Srebrenicu


Džon Keri
Džon Keri

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da američki narod stoji uz narod Bosne i Hercegovine u vreme kada se 11. jula obeležava 21-ogodišnjica od genocida u Srebrenici i poručio da svi odgovorni moraju da budu pozvani na odgovornost.

Lideri BiH, kako se ističe u saopštenju Stejt departmenta, moraju da se ujedine kako bi njihova zemlja išla napred, promovišu socijalnu koheziju, dobro upravljanje i ekonomski prosperitet, kao i da dozvole deci i unucima srebreničke generacije da izgrade snažne zajednice i vode bezbedne živote.

"Odajemo počast sećanju na više od 8.000 stradalih muškaraca i dečaka, i odajemo priznanje njihovim porodicama, koje još tragaju za pravdom. Sećanje na ovaj užasan zločin je važno, ali ono što je još važnije je sprečiti da se išta slično opet dogodi", poručio je Keri.

On je dodao da ostaci poslednjih žrtava moraju da budu indentifikovani i sahranjeni s dostojanstvom kako bi njihove porodice i voljeni mogli da počnu da se oporavljaju.

"Sećanje na ono što se dogodilo u Srebrenici bi trebalo da ojača našu rešenost da mirno prebrodimo razlike i uz poštovanje osnovnog dostojanstva svake osobe, bez obzira na njenu nacionalnu, rasnu, polnu ili versku pripadnost", ocenio je Keri.

SAD, kako je naglasio, duboko cene svoje prijateljstvo sa narodom BiH.

XS
SM
MD
LG