Dostupni linkovi

State Department: Sjećanje na Srebrenicu treba osnažiti BiH da krene naprijed


Prizor iz Memorijalnog centra Potočari, 9. juli 2016.
Prizor iz Memorijalnog centra Potočari, 9. juli 2016.

Narodi Sjedinjenih Američkih Država su uz narode Bosne i Hercegovine jer ćemo 11. jula obilježiti 21. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Sjećamo se više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su nestali, te odajemo poštovanje njihovim porodicama koje i dalje čekaju na pravdu.

Važno je sjećati se ovog zastrašujućeg zločina, ali i važnije spriječiti da se ovakav i slični zločini više nikad ne ponove.

Svi koji su odgovorni za ovaj masakr moraju se smatrati odgovornim. Posmrtni ostaci ovih žrtava moraju biti otkriveni i zakopani sa dignitetom kako bi njihove porodice i voljeni mogli zaliječiti svoje rane.

Također, lideri u Bosni i Hercegovini moraju se sjediniti da bi ova zemlja krenula naprijed. Oni trebaju promovisati društvene kohezije, dobar način upravljanja i ekonomski prosperitet, te omogućiti djeci i unucima generacijama u Srebrenici da izgrade jaku zajednicu i vode sigurne živote.

Sjećanje na ono što je zadesilo Srebrenicu treba osnažiti našu odluku da uspostavimo različitosti sa poštovanjemosnovnog dostojanstva prema svakoj osobi, bez obzira na nacionalnost, rasu, spol ilivjeroispovijest.

Sjedinjene Američke Države duboko vrednuju prijateljstvo prema svim ljudima Bosne i Hercegovine.

Na ovaj dan zajedničkog sjećanja, rado ćemo nastaviti našu međusobnu saradnju kako bismo osigurali budućnost zasnovanu na stalnom političkom, ekonomskom i društvenom progresu.

XS
SM
MD
LG