Dostupni linkovi

UNS: Peticija da Politika bude javno dobro i da Smajlović povuče ostavku


Zgrada lista "Politika", Beograd
Zgrada lista "Politika", Beograd

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je pokrenuta peticija "Sačuvajmo Politiku" kojom se podržava inicijativa da dnevni list "Politika" bude proglašen javni dobrom i da glavna i odgovorna urednica Ljiljana Smajlović povuče ostavku.

"Ovom peticijom podržavamo inicijativu da list 'Politika' bude proglašen javnim dobrom, da bude donet Zakon o Politici, da ovaj najznačajniji srpski dnevni list bude zaštićen od vlasničkog uticaja i da redakcija ima punu autonomiju i nezavisnost uređivačke politike", naveo je UNS.

To udruženje smatra i da Zakon o Politici treba da propiše obavezu tog lista da se izdržava na tržištu, od svojih čitalaca, od dobrovoljnih priloga, sopstvenih prihoda i bez dotacija države.

UNS je apelovao i na glavnu urednicu Ljiljanu Smajlović da povuče ostavku i nastavi da se "trudi oko lista koji je uspešno vodila poslednjih godina".

"Ne vidimo drugu mogućnost da 'Politika', kao jedna od retkih institucija od nacionalnog značaja, bude sačuvana, zaštićena i razvijana, ona mora da ima status javnog dobra", navodi se u peticiji koju je pokrenuo reditelj Aleksandar Mandić.

UNS je pozvao novinare i javnost da potpišu peticiju.

Dosadašnja urednica Politike Ljiljana Smjlović u ponedeljak je saopštila da je podnela ostavku u znak protesta jer je, kako je navela, menadžment sprečava u samostalnom rukovođenju redakcijom.

XS
SM
MD
LG