Dostupni linkovi

Obama: NATO samit najvažniji od završetka Hladnog rata


Barak Obama
Barak Obama

Ovo je možda najvažniji trenutak za transatlantsku alijansu od završetka Hladnog rata, napisao je je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama uoči početka dvodnevnog samita NATO u Varšavi.

U autorskom tekstu za list “Financial times”, Obama piše da su u terorističkim napadima Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) stradali nevini ljudi od Orlanda do Pariza, Brisela i Istambula. Podseća i da su sukobi koji se vode od Afrike, preko Sirije do Avganistana proizveli talas migranata koji traže spas u Evropi. Američki predsednik napominje i da je agresija Rusije na Ukrajinu “zapretila našoj viziji Evrope, kao celovite, slobodne i mirnodopske”, a da je referendum u Velikoj Britaniji postavio značajno pitanje o budućnosti evropskih integracija.

“Verujem da naši narodi na sastanku u Varšavi moraju da smognu političku volju i da učine konkretne napore i uhvate se u koštac sa ovim gorućim izazovima. Verujem da mi to možemo, ali samo ako budemo ujedinjeni kao istinski saveznici i partneri”, piše prvi čovek SAD.

Obama smatra da će EU i Velika Britaniji naći način da se dogovore o prelasku na novi odnos, te dodaje da se “specijalni odnos” između SAD i Britanije neće menjati.

“Nemam nikakvih sumnji da će Velika Britanija ostati jedna od najsposobnijih članica NATO – zemlja koja daje svoj puni doprinos našoj zajedničkoj bezbednosti i vodeći učesnik u misijama Alijanse. S obzirom na trenutne pretnje Evropi, u potpunosti očekujem da će Britanija nastaviti da bude glavni saradnik evropske bezbednosti”, napisao je Obama za “Financial times”.

XS
SM
MD
LG