Dostupni linkovi

Komitet za vanjske odnose EP-a podržao viznu liberalizaciju Kosova


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Komitet za vanjske odnose Evropskog parlamenta (AFET komitet) podržao je viznu liberalizaciju Kosovu, saopšteno je iz ureda europoslanice i podpredsednice parlamenta, Ulrike Lunaček.

Ovo je usledilo i pored toga što je izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom, Tanja Fajon, odučila je da glasanje pitanja vizne liberalizacije pred drugim, LIBE komitetom, (Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta) odloži za septembar zato što Kosovo nije ispunilo uslov ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Međutim, izglasavanjem vizne liberalizacije pred AFET komitetom, Evropski parlament je poduzeo prvi korak u tom postupku.

„Sada je lopta u dvorištu Skupštine i Vlade Kosova“, izjavila je nakon izglasavanja Lunaček, dodajući da joj je žao da nema dovoljnog napretka što se tiče ispunjavanja dva poslednja kriterijuma - ratifikacija sporazuma o granici sa Crnom Gorom, i obaveza Vlade Kosova da dokaže dalji napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako bi Evropski parlament konačno potvrdio viznu liberalizaciju Kosovu, ovo pitanje moraju da podrže oba komiteta.

Lunaček je pozvala sve odgovorne političare na Kosovu da poduzmu konačan korak i tako otvore vrata slobodnom kretanju.

Ministar evropskih integracija, Bekim Čolaku, pozdravio je odluku AFET komiteta, navodeći da je ovo važan korak u proceduri odlučivanja, te se posebno na tome zahvalio Ulriki Lunaček.

XS
SM
MD
LG